Hriešne dobrý a zdravý pšenový koláčik (nákyp)

By | 19:26 7 comments

Krásnu sobotu prajem! :) Ako ste trávili dnešný deň? Klasicky - upratovanie, nákupy, varenie či radšej oddych a neplánovaný výlet, alebo vás dokonca prekvapila nečakaná návšteva? Každopádne verím, že to bol príjemne strávený deň. Ja som sa dnes (okrem iného) rozhodla vziať si zásteru a ukuchtiť niečo chutné a zdravé. Na poličke v špajzi sa mi už dlhý čas povaľovalo pšeno, a dnes konečne prišiel jeho čas :) 


Pšeno alebo jáhly, je podľa mňa SUPER obilnina s veľkým "O". Obsahuje obrovské množstvo vitamínov a minerálov, hlavne železa (chudokrvnosť) a kremíka (kosti), je ľahko stráviteľné, prirodzene bezlepkové a zásadité. Dá sa pripraviť na slano, na sladko, ako závarka do polievok namiesto cestovín, ako príloha namiesto ryže, nákyp či sýta raňajková kaša. Dokonca čínska medicína odporúča každé ráno požuvať jednu čajovú lyžičku surového pšena a zapiť ho vodou alebo čajom. Budete mať krásne vlasy a zdravé nechty. Okrem toho nedáva šancu únave a depresiám, zlepšuje imunitu a spoľahlivo prečisťuje organizmus. Ja ho mám veľmi rada a preto som sa rozhodla dnes ujať v kuchyni kormidla ja a ukázala ostatným členom, že aj zdravé môže byť hriešne dobré :) Recept nie je z mojej hlavy, inšpirovala som "irenaw" sa na varecha.sk, ale trošku som ho pozmenila podľa svojich chutí. 



Potrebujeme:

1 šálka pšena (jáhly)
2 šálky mlieka
1 šálka vody
1 štipka soli
3 PL hnedého cukru (ak nemáme dáme biely čo už)
50 g čerstvého masla
1 banán
hrozienka
1/2 šálky kokosu
4 žĺtky
250 g tvaroh jemný
1 bal. vanilkového cukru
citrónová šťava
citrónová kôra
1 čl sódy bikarbóny
4 bielky
horká čokoláda
biely jogurt a ovocie podľa chuti (nemusí byť)



Postup: 

Pšeno sparíme horúcou vodou a dáme variť s 2 šálkami mlieka a 1 šálkou vody so štipkou soli a cukrom. Varíme asi 1/2 hodiny kým sa voda neodparí, pridáme do horúceho pšena čerstvé maslo a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi postupne prídávame: jeden roztlačený banán, kokos, žĺtky, vanilkový cukor, tvaroh, citrónovú kôru a trochu šťavy a hrozienka. Vymiešame a ešte pridáme sódu bikarbónu. Na záver si vyšľaháme bielky a zľahka zapracujeme k zvyšku hmoty. Ochutnáme podľa chuti môžeme ešte prisladiť hnedým cukrom alebo medom. Tortovú formu vymastíme vysypeme kokosom, alebo múkou. Pšenové cesto jednoducho vlejeme do formy (nelepí sa je podobné piškótovému). Pečieme na 200°C 30 minút a na 180°C ďalších 30 minút. Po upečení odporúčam nevrhnúť sa na ňho hneď, aj keď vonia neodolateľne. Je chutnejší ak vychladne. Ja som vrch ešte potrela roztopenou čokoládou a ako bonus pridala maliny s jogurtom. Oxx ešte teraz sa oblizujem :)

 



Samozrejme vy si to môžete variovať podľa seba. Vymeniť banán za jablko či ananás. Hrozienka za oriešky, čokoládu za džem alebo ovocnou omáčkou dokonca mi napadla aj zmrzlina. Fantázií a chutiam sa medze nekladú. Tento koláčik je veľmi sýty kľudne ho môžete pripraviť aj ako dezert či hlavný chod. Je bezlepkový vhodný aj pre celiatikov a veľmi rýchly na prípravu. Kým sa pečie môžete si poupratovať, vyprať, či povenovať sa blogu. Dúfam, že som vás trochu inšpirovala a niekedy ho vyskúšate. A možno ste ho už aj ochutnali :) Dajte mi vedieť, aj to čo dobré ste si dnes pripravili vy?...

Naša Miňuška celý čas striehla pod stolom či sa aj jej niečo neújde :)



7 komentárov: Leave Your Comments

  1. Odpovede
    1. Určite odporúčam, zdravý ľahký koláčik nikdy nie je na škodu :) Alebo kľudne aj ako sladký obed namiesto ryžového nákypu. Podľa mňa je pšeno oveľa chutnejšie ako ryža :)

      Odstrániť
  2. vyzera to dobre a ta mačička zlatučka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chutí lepšie ako vyzerá :) a ďakujem naša Miňa to je herečka :)

      Odstrániť
  3. mňam, mňam toto určite musím spraviť, cez prázdniny určitee :) akurát nemám rada hrozienka, to ja vynechávam :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kľudne si to môžeš upraviť podľa seba a potom daj vedieť či chutil ;)

      Odstrániť
  4. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 66 000 pozbieraných receptov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.
    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    Tunde

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for your comments ;)
Ďakujeme za vaše komentáre ;)